Θέσεις

Οι Θέσεις και οι Αρχές μας

Η εφαρμογή μνημονιακών δεσμεύσεων και πολιτικών επιβάλλουν και στο χώρο της παιδείας έναν οικονομικό ορθολογισμό που πλήττει κυρίως τα λαϊκά στρώματα.

Το νέο σχολείο της αγοράς θα πρέπει να παράγει ανήλικα φθηνά εργατικά χέρια και να οδηγήσει ένα μεγάλο τμήμα μαθητών έξω από τις τάξεις διδασκαλίας έχοντας αποδεχθεί την ήττα τους στην κάθε προσπάθεια απόκτησης γνώσης που οδηγεί σε κριτικό πνεύμα. Αρκεί οι νέοι να έχουν αποκτήσει δεξιότητες και να μπορούν να εργαστούν, έτσι τους βάζεις στη φάμπρικα της οικονομίας και ποτέ δεν θα σηκώσουν κεφάλι ποτέ δεν θα αντιδράσουν.

Ο  νεοφιλελεύθερος οικονομικός ορθολογισμός άλλωστε αφορά μόνο τις μάζες και όχι τους τραπεζίτες και εταιρείες όπως η Siemens οι οποίοι τοποθετούν και δωροδοκούν πολιτικούς εξασφαλίζοντας κέρδη και επιβίωση σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Με την συμμετοχή μας στο σωματείο αγωνιζόμαστε για Δωρεάν – Δημόσια Παιδεία που θα παρέχει γενική μόρφωση, θα δημιουργεί σκεπτόμενους ανθρώπους δίνοντας τους την  δυνατότητα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Προβάδισμα δίνουμε στις συλλογικότητες και στην κοινή δράση ενάντια τις μνημονιακές πολιτικές που υποθηκεύουν το μέλλον του τόπου. Στην συνδικαλιστική δράση δεν μπορούμε να απομονώσουμε την πολιτική από τα κλαδικά αιτήματα, καθώς η επιλογή – επιβολή μνημονιακών πολιτικών έχουν την σφραγίδα του νεοφιλελευθερισμού και των συγκεκριμένων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ , ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ( goldman sachs) , ΝΔ , ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που κυβέρνησαν τον τόπο.

Η κίνηση μας αυτή στον συνδικαλιστικό χώρο της εκπαίδευσης γεννήθηκε ως αποτέλεσμα της γενικής δυσφορίας για το ξεπούλημα του συνδικαλισμού στα πολιτικά κόμματα.

Θεωρούμε ότι δεν έχουμε καμία ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της χώρας μας. Παλεύουμε για την επαναφορά όλων των κεκτημένων κοινωνικών, εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων και αντιστεκόμαστε σε οποιαδήποτε υποβάθμιση τους

Καλούμε όλους τους απλούς πολίτες να μην παραιτηθούν από τα δικαιώματα τους αλλά να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να αλλάξει το σαθρό τοπίο των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών φορέων.

Εμείς οι απλοί πολίτες θέλουμε και μπορούμε και επιβάλλεται να αλλάξουμε το θολό σκηνικό της χώρα μας. Μην περιμένετε να αλλάξουν τα πράγματα από την κορυφή. Η πάλη πρέπει να ξεκινήσει από εμάς τους ίδιους.

 

Αγωνιζόμαστε για

 • την ακύρωση των μνημονιακών πολιτικών απ’ όποιον και αν ασκούνται.
 • την υπεράσπιση του βιοτικού μας επιπέδου και των εργασιακών δικαιωμάτων  μας.
 • την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και του δημόσιου πλούτου της χώρας μας.
 • τη βελτίωση της Παιδείας και τη δημιουργία ενός σχολείου για όλους.
 • την ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων σε ένα σωστά οργανωμένο σύστημα υγείας.

 

Κλαδικά αιτήματα :

 • Αλλαγή της κατεύθυνσης του εκπαιδευτικού συστήματος από εξεταστικοκετρικό σε μαθητοκεντρικό με προτεραιότητα στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα της γνώσης. Σε ένα σχολείο που στοχεύει στην ουσιαστική μόρφωση των παιδιών μας και όχι στη στείρα αποστήθιση μιας σειράς γνώσεων.
 • Άμεσοι διορισμοί. Οι αναπληρωτές τα τελευταία χρόνια αναπληρώνουν μόνιμα τους εαυτούς τους.
 • Επιστροφή του ωρολογίου προγράμματος στις 35 ώρες / εβδομάδα στο Γυμνάσιο.
 • Έκκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ ( σε επαρχιακές πόλεις που δεν υπάρχει 2ο αντίστοιχο τμήμα και όπου αλλού, η μη έγκριση, αντιβαίνει στην κοινή λογική).
 • Μέγιστος αριθμός μαθητών : 20 / τμήμα γενικής παιδείας σε Γυμνάσια – Λύκεια , 15 / τμήμα προσανατολισμού, 10 /εκπαιδευτικό στα εργαστήρια.
 • Ο κάθε εκπαιδευτικός να τοποθετείται σε μία σχολική μονάδα και η συμπλήρωση ωραρίου να μην υπερβαίνει τις δυο σχολικές μονάδες. Σε κάθε περίπτωση να μην θεωρείτε το Ι.Χ του εκπαιδευτικού εργαλείο της υπηρεσίας. Οδοιπορικά από το σχολείο τοποθέτησης και όχι με συνδυαστικό κριτήριο τοποθέτησης και τόπου διαμονής (οφείλουμε να είμαστε σε κάθε εργάσιμη στο σχολείο τοποθέτησης άσχετα το που διαμένουμε).
 • Οι σχολικές μονάδες να αποκτήσουν το απαραίτητο μόνιμο διοικητικό προσωπικό (γραμματείς – φύλακες). Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει επιτέλους να ασχολούνται κυρίαρχα με το διδακτικό τους αντικείμενο και να μην καταλήγουν πρώτιστη μέριμνά τους σε μια σχολική μονάδα να είναι η διεκπεραίωση εξωδιδακτικών γραφειοκρατικών αντικειμένων και η φύλαξη των παιδιών.
 • Αναθεώρηση της νομοθεσίας που αφορά την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με στόχο την απλοποίηση της, την γενική εφαρμογή της από τα υπηρεσιακά συμβούλια όλης της χώρας και την αναβάθμιση σε αυτή του ρόλου του συλλόγου διδασκόντων και των μάχιμων εκπαιδευτικών τάξης.
 • Άμεση επίλυση ζητημάτων στέγασης και σίτισης, των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές (οι δήμοι χωρίς τους αντίστοιχους πόρους από το κεντρικό κράτος φαίνεται ότι δεν μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα).