Smartphone: Ένας μικρός «Μεγάλος Αδερφός» για τις πολυεθνικές

Ανάλυση του tvxs

Τα smartphones έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Η χρήση τους έχει πολλά θετικά καθώς μας βοηθά να έχουμε άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες από όλο τα μέρη του πλανήτη με το πάτημα ενός κουμπιού σε κλάσματα δευτερολέπτων.

Οι χρήστες του Facebook, του Instagram, του Twitter και του YouTube μπορεί να πιστεύουν ότι μοιράζονται απλώς τις προσωπικές τους στιγμές και τις εξόδους τους με τους φίλους τους και τις οικογένειές τους. Όλες αυτές οι δραστηριότητες εμπλουτίζουν τη ζωή μας, βαθαίνουν τις κοινωνικές μας σχέσεις και μας προσφέρουν πολλές ευκολίες.

Συνέχεια ανάγνωσης «Smartphone: Ένας μικρός «Μεγάλος Αδερφός» για τις πολυεθνικές»

Δάνεια με το στανιό, με ρήτρα… υποτέλειας!

Του Δάνη Παπαβασιλείου

Στις 19 Ιανουαρίου του 1928 η Ελλάδα υποχρεώνεται, ύστερα από συμφωνία, να αναγνωρίσει ότι όφειλε στις ΗΠΑ 18.127.000 δολάρια από τις πιστώσεις που είχαν παραχωρηθεί από αυτές και τους τόκους τους.

Ηταν μια ακόμη ληστρική συμφωνία, μια λεόντειος συμφωνία, που έδενε χειροπόδαρα τη χώρα και την παρέδιδε στους πιστωτές της. Το μέγεθος της ληστείας αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι το δάνειο που είχε πάρει από τις ΗΠΑ ήταν 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων και το τελικό ποσό που θα πλήρωνε ήταν κατά 330% μεγαλύτερο! Συνέχεια ανάγνωσης «Δάνεια με το στανιό, με ρήτρα… υποτέλειας!»

Η σύλληψη της δασκάλας, το μέγεθος της σανίδας και ο αμερικάνικος εκπαιδευτικός μεσαίωνας

Το γύρο του κόσμου έκανε μέσω του διαδικτύου η εικόνα της σύλληψης της Deyshia Hargrave, δασκάλας στην κομητεία Vermillion της πολιτείας της Λουιζιάνας των ΗΠΑ στις 8 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Σχολικού Συμβουλίου της περιοχής. Οι κατηγορίες ήταν «η παραμονή της σε συγκέντρωση μετά από απαγόρευση» και «αντίσταση κατά της αρχής». Το «έγκλημά» της ήταν ότι διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση του Συμβουλίου να αυξήσει το μισθό του υπεύθυνου των σχολείων της εν λόγω περιοχής (superintendent) Jerome Puyau κατά 38.000 δολάρια ετησίως, φτάνοντας έτσι τα 148.00 δολάρια! «Όταν παίρνει αύξηση ένα υπεύθυνος σχολείων ή οποιοσδήποτε άλλος σε ηγετική θέση, αυτό είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο όλων των εκπαιδευτικών, των εργαζόμενων στις καντίνες των σχολείων μας και όλου του βοηθητικού προσωπικού, τη στιγμή που όλοι εμείς δεν έχουμε πάρει αύξηση τα τελευταία δέκα χρόνια. Που θα τα βρείτε όλα αυτά τα χρήματα; Στην πραγματικότητα θα τα πάρετε από τις τσέπες των εκπαιδευτικών». Αυτή ήταν η δήλωσή της που εξόργισε τον Puyau και κάλεσε τον αστυνομικό να την απομακρύνει με τη βία από την αίθουσα της συνεδρίασης. Ο πρόεδρος του σχολικού συμβουλίου Fontana δήλωσε προκλητικά μετά το περιστατικό ότι «όλοι θέλουν να πάρουν το μέρος της καημένης της γυναικούλας που την πέταξαν έξω. Εκείνη όμως έκανε την επιλογή της. Θα μπορούσε να είχε βγει έξω ήσυχα, και τίποτε από όλα αυτή δεν θα είχε συμβεί»!!!

Συνέχεια ανάγνωσης «Η σύλληψη της δασκάλας, το μέγεθος της σανίδας και ο αμερικάνικος εκπαιδευτικός μεσαίωνας»

Γράμμα στην Αχέντ Ταμίμι

Αχέντ Ταμίμι, βλέμμα περήφανο, ύφος ανυπότακτο και συνάμα αρχοντικό, μαλλιά καστανόξανθα σαν ορμητικός χείμαρρος! Παιδί της παλαιστινιακής αντίστασης, παιδί της τρίτης Ιντιφάντα.

Σε θυμάμαι να δαγκώνεις το χέρι του ισραηλινού φαντάρου, μια σταλιά κοριτσάκι, με θάρρος περισσό ή πάλι να σπρώχνεις τους φαντάρους – κατακτητές και να υψώνεις απειλητικά την μικρή γροθιά σου. Σε θαύμασα τότε και σκέφτηκα πως τα παιδιά στον τόπο σου μεγαλώνουν πρώιμα, εξαιτίας των ακραίων συνθηκών που βιώνουν. Τα χρόνια πέρασαν παιδί μου, επέτρεψέ μου να σε αποκαλώ έτσι, κι εσύ μεγάλωσες, έφτασες πια τα 16. Όμως τίποτα δεν άλλαξε στην ζωή σου και στη ζωή του τόπου σου. Η κατοχή όλο και σκληραίνει, ο λαός σου όλο και πιο πολύ υποφέρει, η διεθνής κοινότητα όλο και περισσότερο αδιαφορεί.  Ξέρεις αυτό που θαυμάζω ίσως περισσότερο σε σας τους Παλαιστίνιους είναι η υπομονή σας, το πείσμα και η αισιοδοξία σας!

Συνέχεια ανάγνωσης «Γράμμα στην Αχέντ Ταμίμι»