Δημοσιεύθηκε στην Απόψεις,Αναδημοσίευση

Για κάποιους, η εβδομάδα των παθών άρχισε σήμερα


Αρθρογράφος: Νίνα Γεωργιάδου

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ

Για κάποιους, η εβδομάδα των παθών άρχισε σήμερα.
Για άλλους διαρκεί 365 μέρες το χρόνο. Μπορεί και 365 νύχτες.
Οι κάποιοι επιδιώκουν έναν ετήσιο, περιοδικό εξαγνισμό, μέσα από μια τελετουργική παρακολούθηση ξένων μαρτυρίων..
Όλες οι θρησκείες μοιράζονται πάθη, μαρτύρια, πολλή κόλαση, λίγο παράδεισο και πολλή υποκρισία
Οι άλλοι δεν ευκαιρούν για περιοδικές, τελετουργικές αναπαράστασεις ξένων μαρτυρίων.
Βιώνουν σε real time τα δικά τους, που καταλήγουν σε καθημερινή σταύρωση, χωρίς την προσδοκία καμιάς ανάστασης.
Τώρα που ο καπιταλισμός είναι στις δόξες του, καταβροχθίζει, με βουλιμία, τα σπλάχνα της γης, μαγαρίζει το χώμα της, δηλητηριάζει τα νερά της και ταϊζει με ανθρώπινη σάρκα τις μηχανές του, αυτά τα μαρτύρια «των άλλων», πολλαπλασιάζονται σε ένταση και πλήθος. .
Η δόξα του καπιταλισμού, που νομιμοποιεί τον κανιβαλισμό στο όνομα του κέρδους, συντελείται επι γης και μάλιστα εφ όλης της γης και εφ όλης της ύλης.


Ας μιλήσουμε λοιπόν για πραγματικά μαρτύρια
ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ – Η ΚΛΕΜΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, η Αμερική απαγόρευε τη μπύρα, όχι όμως και την παιδική εργασία. Την ώρα που στα μπαρ έπιναν παράνομο ουίσκι, σε φλυτζάνια τσαγιού, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά μοίραζαν εφημερίδες, λούστραραν παπούτσια, δούλευαν σε ραφτάδικα, σε εργοστάσια, στα χωράφια ή στα ορυχεία και καθάριζαν απόπατους.
Η άνοδος του εργατικού κινήματος, η νικηφόρα επανάσταση των μπολσεβίκων, οι ντροπιαστικές φωτογραφίες του Lewis Hine, έφεραν νόμο που απαγόρευε τη δουλειά στους ανήλικους. Οι νόμοι όμως είναι για να καταπατούνται και τα χιλιάδες παιδικά χέρια , που δεν έπιασαν ποτέ τους κούκλα, σοκολάτα ή βιβλίο, συνέχισαν να πλάθουν λάσπη, να ανεβοκατεβάζουν λεβιέδες ή να κρατούν την τσάπα.
Επιπλέον όταν το κεφάλαιο ανακάλυψε πως δεν έχει πατρίδα και κατάργησε για πάρτη του σύνορα, βάζοντας να σφάζονται γι αυτά αυτοί που σφάζονται και στις μηχανές του, βρήκε παιδικά χέρια εκεί που ο νόμος είναι ακόμη πιο μπόσικος και τα παιδικά χεράκια πιο επιδέξια.
Η NIKE, στα 731 εργοστάσιά της σε όλο τον κόσμο, έχει χιλιάδες σκλαβάκια, να υφαίνουν τις μπλούζες ή να σολιάζουν τα παπούτσια αυτών που κρατούν την ολυμπιακή φλόγα «του ωραίου, του μεγάλου και του αληθινού» .
Πολυεθνικές όπως οι: Coca-Cola, τα McDonald‘s, τα ΖΑΡΑ και ο όμιλος του τετάρτου πλουσιότερου ανθρώπου στο κόσμο Ορτέγκα, (Βerska, Stradivarius, Pull and Bear, Massimo Dutti, Ousho, Zara Home), η Hanes, τα Wal-Mart, η JC Penney, η Puma, η Victoria Secret, η Nestle, η H&M, η GAP, η Apple, η Adidas, εταιρείες ορυχείων, εξόρυξης πολύτιμων λίθων κ.λπ., τσεπώνουν αμύθητα υπερκέρδη, από τα εξευτελιστικά φθηνά παιδικά χέρια.
Εκτός από τα εκατομμύρια σκλαβάκια του πεινασμένου τρίτου κόσμου όπου ευδοκιμούν μόνο οι πολυεθνικές, οι αποκαλύψεις της UNICEF μιλούν για 500 χιλιάδες παιδιά στην Ευρώπη, θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, καθώς προωθούνται από χώρες του Τρίτου Κόσμου. και χιλιάδες εξαφανισμένα που εισάγονται στις «ανεπτυγμένες χώρες», και κομματιάζονται για εμπόριο των οργάνων τους.
Η εμπορία παιδιών, μια «επιχείρηση» με ετήσιο τζίρο 1,5 ως 2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις, έχει θύματα 1,2 εκατομμύρια ανήλικα το χρόνο
Τα παιδιά των τούβλων στο Πακιστάν, δουλευουν σε σκλαβοπάζαρα κατασκευής τούβλων, μόλις αρχίσουν να περπατάνε. Ξεκινούν το μεροκάματο πολύ πριν βγεί ο ήλιος και τελειώνουν πολύ μετά αφού δύσει, καταφέρνοντας να επιζήσουν 2 το πολύ 3 δεκαετίες.
Η Μεγάλη Δευτέρα τυπικά τελείωσε. Σε λίγο ξημερώνει η Μεγάλη Τρίτη.
Καλη μεγαλοβδομάδα νάχουμε.
Αυτά τα παιδιά «των άλλων», στα εργοστάσια των πολυεθνικών, στα χωράφια της Ανατολής, στα ορυχεία της Αφρικής, στις φαβέλες της Λατινικής Αμερικής και στα μπουρδέλα της Δύσης, δεν έχουν ιδέα από έθιμα, παραδόσεις και γιορτές.