Δημοσιεύθηκε στην Απόψεις,Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Φλώρινας

Ομιλία στην εκλογοαπολογιστική της ΕΛΜΕ Φλώρινας


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Μέχρι τώρα όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις στη χώρα μας έχουν αναλάβει το έργο της αποδόμησης του κοινωνικού ιστού ψηφίζοντας μία σειρά από απαράδεκτα μέτρα.

Στη προσπάθεια τους να δικαιολογήσουν τη συμπεριφορά τους, επινόησαν μία σειρά από καινούριες έννοιες. (Ίσως να θεωρούν ότι θα μας μπερδέψουν ή θα μας ξεγελάσουν ή ίσως και να ντρέπονται λιγάκι)

Έχετε ακούσει τον όρο αποεπένδυση ; Τη στιγμή που μας μιλάνε για την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα κλίμα επενδύσεων στη χώρα μας μαθαίνουμε ότι θα αποεπενδύσουν την ΔΕΗ. Μετάφραση : στη γλώσσα της πολιτική μιλάμε για ιδιωτικοποίηση, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και μάλιστα ενός δημόσιου αγαθού. Η ΔΕΗ  η οποία δημιουργήθηκε και ανδρώθηκε με τα χρήματα και τις θυσίες τις δικές μας και των γονιών μας. Στην οποία βέβαια υπήρξαν πολλά παρατράγουδα, για τα οποία όμως δεν ευθυνόμαστε εμείς. Με την αποεπένδυση αυτήν λοιπόν θα χαρίσουν σε ιδιώτη τις καλύτερες μονάδες και μαζί με αυτές, δε ξέρω αν το γνωρίζετε, και το πελατολόγιο τους. Αυτό και αν τα ξεπερνάει όλα. Υπερασπίζονται τον νεοφιλελευθερισμό και την ελεύθερη αγορά αλλά εμείς εδώ στη Φλώρινα δε θα μπορούμε να επιλέξουμε πάροχο. Θα αποφασίσουν αυτοί για εμάς.

Ας έρθουμε στα δικά μας. Αυτή τη περίοδο μιλάνε για Νέες Δομές υποστήριξης του Εκπαιδευτικού Έργου και Νέο Λύκειο :

Η διαστρέβλωση της έννοιας των λέξεων αποτελεί γνωστή πρακτική παλιών και νέων μνημονιακών.

 

Νέο Λύκειο

Γνωρίζεται το προσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο μαζί με το ΙΕΠ και τον ΟΟΣΑ με τα νέα μαθήματα και του νέου τύπου πανελλαδικές εξετάσεις.

 

Μιλάνε για 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση (μαζί με το Νηπιαγωγείο) :

Είδαμε ήδη την αναβάθμιση του Νηπιαγωγείου το οποίο εξισώνεται με τους παιδικούς σταθμούς και σταδιακά περνάει στην δικαιοδοσία των Δήμων.

Στην πραγματικότητα έχουμε έναν εξοβελισμό της Γενικής Παιδείας από το Λύκειο

Το νέο πρόγραμμα επιβεβαιώνει ότι με το τέλος της Α’ Λυκείου σταματά η όποια γενική μόρφωση έχει απομείνει στο σημερινό Λύκειο και ο μαθητής καλείται να ακολουθήσεις πολλαπλές διαφορετικές – ατομικές – διαδρομές μάθησης, στενά συνδεδεμένες με την επιλογή σχολής και επαγγέλματος.

 

Μιλάνε για κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων :

Εδώ η υποκρισία είναι εμφανής. Η κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια αλλαγή ονόματος. Από τις Πανελλαδικές εξετάσεις περνάμε στις «Κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις». Ενώ το Υπουργείο μιλάει για την πρόσβαση σημειώνοντας ότι «κεντρικά οργανωμένες εξεταστικές διαδικασίες θα πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο, τέλος Ιανουαρίου (διαγωνίσματα τετραμήνου) και τον Ιούνιο, την ίδια ώρα υποστηρίζει ότι «η θέσπιση του διαγωνίσματος 1ου τετραμήνου (Ιανουάριος), που είναι κοινό για όλους τους υποψήφιους, έχει ως βασικό στόχο να αποδραματοποιήσει τις τελικές εξετάσεις του Ιουνίου, να μειώσει το άγχος που προκαλεί η ιδέα ότι τα πάντα κρίνονται σε μια τρίωρη εξέταση».

 

Μιλάνε για ένα κτύπημα στην παραπαιδεία :

Η μετατροπή της Γ΄ Λυκείου σε μια εξεταστική αρένα, επηρεάζει και τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου. Μια Γ΄ τάξη εξοντωτική, με πολλαπλές εξεταστικές διαδικασίες που όλες θα μετρούν για την εισαγωγή τους σε κάποια σχολή. Είναι φανερό, επίσης, ότι το Υπουργείο Παιδείας προχωράει σε μια εκτίναξη της φροντιστηριοποίησης (το «άγιο δισκοπότηρο» των φροντιστηρίων είναι οι εξετάσεις) ενώ την ίδια ώρα υποκριτικά κάνει κριτική στο ρόλο των φροντιστηρίων και υπόσχεται τον περιορισμό τους.

Ταυτόχρονα, οι μαθητές θα πρέπει να εκπονήσουν εκτενή εργασία σε όλα τα μαθήματα με την καθοδήγηση – επίβλεψη του καθηγητή τους (δεν μας είπαν σε ποιο χρόνο θα γίνεται αυτό).

Στους ισχυρισμούς του κ. Γαβρόγλου ότι με το νέο σύστημα θα χτυπήσει την παραπαιδεία αντιτάσσουμε ότι το Νέο Λύκειο είναι πεδίο δόξης λαμπρό για τα φροντιστήρια. Οι μαθητές θα προσφεύγουν σ’ αυτά πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι μέχρι τώρα και για περισσότερα διδακτικά αντικείμενα. Πλάι, μάλιστα, στα φροντιστήρια ή και μέσα σ’ αυτά θα αναπτυχθούν γραφεία συγγραφής εργασιών.

 

Μιλάνε για ένα αυτονομία του Λυκείου, αποσυνδεμένου από την εισαγωγή στα ΑΕΙ:

Με τις διπλές πανελλαδικές ή «κεντρικά οργανωμένες» εξετάσεις και την εκπόνηση των εργασιών το υπουργείο βομβαρδίζει το Λύκειο, μετατρέποντας ουσιαστικά τη Γ΄ Λυκείου σε εξεταστική αρένα και επιδρώντας καταλυτικά, βεβαίως, και στις υπόλοιπες τάξεις. Προσδένει το Λύκειο με το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πιο ασφυκτικά από ποτέ και εξαφανίζει τον παιδαγωγικό του ρόλο. Τσακίζει τη μαθητική εφηβεία επιβάλλοντας την απόλυτη πειθαρχία που προϋποθέτει ο απίστευτος φόρτος εργασίας που επωμίζονται οι μαθητές και εξαχνώνει τις όποιες ανάσες έχουν απομείνει στο Λύκειο (πολιτιστικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικές επισκέψεις, ακόμη περίπατοι και εκδρομές).

 

Μιλάνε για μορφωτική αναβάθμιση των μαθητών :

Όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς παύουν να υπάρχουν τα ως τώρα υποχρεωτικά μαθήματα (πχ αρχαία, μαθηματικά κ.α.) ενώ στα υποχρεωτικά μαθήματα εντάσσονται οι λεγόμενες Δημιουργικές Δραστηριότητες και ο Σύγχρονος Κόσμος, μαθήματα που η ασάφειά τους μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως θα μπορούν να διδαχθούν από οποιαδήποτε ειδικότητα πλεονάζει. Προφανώς και τα Ερευνητικά Προβλήματα Φυσικών Επιστημών θα τα διδάσκουν όλες οι σχετικές με τις φυσικές επιστήμες ειδικότητες, ανάλογα με το ποιος πλεονάζει.

Οι αλλαγές αυτές  πέρα από το πλήγμα στα μορφωτικά δικαιώματα θα έχουν άμεσες συνέπειες και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών.

Είναι φανερό ότι η «εξαφάνιση» γνωστικών αντικειμένων θα οδηγήσει χιλιάδες συναδέλφους στην εργασιακή αβεβαιότητα μιας και δεν υπάρχει το αντικείμενο τους για να το διδάξουν ή στην καλύτερη περίπτωση θα οδηγήσει σε γενικευμένες δεύτερες και τρίτες αναθέσεις, όπου όλοι θα μπορούν να διδάξουν τα πάντα. Το σίγουρο είναι ότι θα περιοριστούν ακόμα περισσότερο οι ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό. Ταυτόχρονα, η πληθώρα των πολλαπλών μαθημάτων επιλογής θα οδηγήσει σε μόνιμη κινητικότητα των εκπαιδευτικών όπου θα «τρέχουν» από σχολείο σε σχολείο για να συμπληρώσουν ωράριο.

Ως γνωστόν, όλες οι παρεμβάσεις που έγιναν την περίοδο 2011 – 2017, σύμφωνα με τους τότε Υπουργούς Παιδείας, έγιναν «για παιδαγωγικούς και εκπαιδευτικούς λόγους» και είχαν στόχο την «ποιοτικότερη εκπαίδευση». Ωστόσο οι αναβαθμισμένες πολιτικές εξαπάτησης και οι «φαεινές» ιδέες βασικό στόχο είχαν και έχουν τις περικοπές προσωπικού. Έτσι και τώρα, αφενός με τη μείωση του ωρολογίου προγράμματος και αφετέρου με τις αλλαγές στο αναλυτικό πρόγραμμα το αποτέλεσμα θα είναι ο εξοστρακισμός μερικών χιλιάδων καθηγητών.

 

Μιλάνε για αυτοδύναμα σχολεία :

Θα ξέρετε ότι σήμερα για τις δημιουργικές εργασίες δεν επιλέγουν οι μαθητές τα αντικείμενα όπως προβλέπετε αλλά επιλέγονται οι μαθητές αφού ο διαχωρισμός γίνεται ανά τμήμα. Η μείωση και η επιλογή των μαθημάτων λοιπόν θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αναγκαστικές μετεγγραφές μαθητών (σε πρώτη φάση), γιατί είναι αδύνατον ένα σχολείο να μπορέσει να δημιουργήσει τμήματα με όλες τις πιθανές επιλογές, και (σε δεύτερη φάση) θα υποβοηθήσει τις  συγχωνεύσεις και καταργήσεις λυκείων, όπου όλα θα λειτουργούν με την κανονικότητα(!) του ΟΟΣΑ – σύμφωνα με τον οποίο δεν πρέπει να υπάρχουν σχολεία με λιγότερους από 250 μαθητές.

Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς, τον διαχρονικά, από την εποχή της Διαμαντοπούλου, διακαή πόθο του Υπουργείου Παιδείας για τη δημιουργία σχολικών συγκροτημάτων μεγαθηρίων και το κλείσιμο των μικρών περιφερειακών σχολικών μονάδων. Αν συνδυάσουμε το συγκεκριμένο σχέδιο του ΙΕΠ με τον έντονα εξετασιοκεντρικό χαρακτήρα του Νέου Λυκείου (εξετάσεις Ιανουαρίου και Ιουνίου, τράπεζα θεμάτων, εργασίες που θα βαθμολογούνται από μητρώο βαθμολογητών), τότε καταλαβαίνουμε πως το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει και υλοποιεί σταδιακά τη δημιουργία ενός έντονα ταξικού σχολείου με αποκλεισμούς παιδιών και έξωση καθηγητών.

 

Μιλάνε για κατάργηση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών :

Τρεις μέρες μετά τις πρώτες εξαγγελίες για το Νέο Λύκειο, ο Υπουργός Παιδείας,  σε συνέντευξή του στο Real Fm, δήλωσε ότι «το διαγώνισμα του Ιανουαρίου θα είναι ένας τρόπος να δούμε αν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές είναι αποτελεσματικοί. Διότι κι αυτοί οι άνθρωποι καμιά φορά δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί».

Οι προθέσεις του υπουργού να προχωρήσει στην εξωτερική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και να την συνδέσει με τις επιδόσεις των μαθητών είναι προφανείς. Σύμφωνα άλλωστε με τον ΟΟΣΑ η αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών μέσα από «εθνικά αντικειμενικές διαδικασίες», θα αποτελέσουν το βασικό εργαλείο για την «αντικειμενική» αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών

 

Μιλάνε για Αναβάθμιση της Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης

Οι σχεδιασμοί και οι αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, με τη θεσμοθέτηση της Εθνικής Επιτροπής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και της αντίστοιχης Τεχνικής Επιτροπής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, με την συμμετοχή πολιτικών και διοικητικών στελεχών των Υπουργείων Παιδείας, Εργασίας και του ΟΑΕΔ,  δείχνουν την κατεύθυνση των επιλογών της ΕΕ για την εφαρμογή συστημάτων μάθησης με βάση την εργασία (συστήματα μαθητείας) για τους μαθητές που τελειώνουν την Α΄ Λυκείου. Η εφαρμογή αυτών των επιλογών επιτάσσει την μετατόπιση μεγάλου μέρους των μαθητών απ’ τη Λυκειακή βαθμίδα σε  συστήματα κατάρτισης με βάση την μαθητεία.

Η θέση μας για τη μαθητεία δεν είναι αρνητική, είμαστε όμως αρνητικοί στο τρόπο που εισάγεται αυτή από το Υπουργείο Παιδείας λόγω της ανάμιξης των ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων.

 

Νέες Δομές

Νέες Δομές : Σας διαβάζω από το κείμενο του υπουργείου που δημοσιεύτηκε χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση για διαβούλευση :

Σε επίπεδο περιφέρειας δημιουργείται το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.), που ενσωματώνει τις αρμοδιότητες των Περιφερειακών Κέντρων Επιμόρφωσης (ΠΕΚ), των Προϊσταμένων Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης και των Σχολικών Συμβούλων με έργο: α) την υλοποίηση της εκπαιδευτικής πολιτικής, β) την επιστημονική και παιδαγωγική καθοδήγηση, γ) την οργάνωση της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, δ) τον προγραμματισμό και την αποτίμηση (βλέπε: αξιολόγηση) του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων, ε) την ενίσχυση της ικανότητας των εκπαιδευτικών να επιλύουν οι ίδιοι προβλήματα και να συνεργάζονται με όλους τους παράγοντες μέσα και έξω από το  περιβάλλοντος της Σχολικής Μονάδας. 2) Σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης θα δημιουργηθούν το Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.), και το Κέντρο Εκπαίδευσης για την Αειφορία (Κ.Ε.Α.) και θα προωθηθεί η συνεργασία σε επίπεδο ομάδας σχολείων.

Ο προγραμματισμός θα γίνεται στην έναρξη της σχολικής χρονιάς και θα θέτει συγκεκριμένους στόχους. Στην σύνταξή θα μπορούν να συμμετέχουν στελέχη του ΠΕ.Κ.Ε.Σ., κοινωνικοί και πολιτιστικοί φορείς, μέλη ΔΕΠ και εκπρόσωποι επιστημονικών, κοινωνικών ή πολιτιστικών φορέων. Επιπλέον «οι πιθανοί-ενδεικτικοί θεματικοί άξονες τίθενται μέσω σχεδίου προγραμματισμού το οποίο καθορίζεται με ΥΑ και παρουσιάζεται στα σχολεία με οδηγίες συμπλήρωσης και ενημερωτικές συναντήσεις των Διευθυντών των σχολείων από τα στελέχη του ΠΕ.Κ.Ε.Σ». Στο τέλος της χρονιάς θα γίνεται η αποτίμηση για την επίτευξη ή όχι των στόχων. Η σχολική μονάδα κοινοποιεί τον προγραμματισμό και την αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου στο οικείο ΠΕΚΕΣ. (βλέπε: αυτοαξιολόγηση).

Ο προγραμματισμός και η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου περιγράφεται στο κείμενο σαν η λύση όλων των προβλημάτων.

Συγκροτείται ένας μηχανισμός από τα πάνω για να διαδώσει την «κουλτούρα αξιολόγησης» και να εφαρμόσει την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας.

 

Μιλάνε για αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου :

Η λέξη αποτίμηση αντικαθιστά τη λέξη αξιολόγηση που είναι «αρνητικά φορτισμένη»!

Το υπουργείο Παιδείας επαναφέρει στην πράξη την αυτοαξιολόγηση / διαφοροποίηση των σχολικών μονάδων επιδιώκοντας να εμπεδωθεί η κουλτούρα αξιολόγησης στην εκπαίδευση, ώστε να προχωρήσει έπειτα και στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Να ξαναθυμίσουμε ότι ο ΟΟΣΑ (ο οποίος θα ακούσατε ότι πήρε άδεια από το Υπουργείο και περιοδεύει ήδη σε διάφορα δημόσια σχολεία της χώρας) στην ενδιάμεση έκθεση για την ελληνική εκπαίδευση, θέτει, σε αυτή τη φάση, το στόχο της «εμπέδωσης κουλτούρας αξιολόγησης» η οποία επιτυγχάνεται μέσω της αξιολόγησης στελεχών και της αυτοαξιολόγησης σχολικής μονάδας.

 

Μιλάνε για αποκέντρωση :

Η άμεση υπαγωγή των σχολικών μονάδων σε κεντρικές δομές και μάλιστα συγχωνευμένες, μόνο ως αποκέντρωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Πρόκειται για ένα συγκεντρωτικό ιεραρχικό μοντέλο που διατηρεί ολόκληρη τη διοικητική ιεραρχία.

 

Μιλάνε για παιδαγωγική αυτονομία :

Οι επικλήσεις στην παιδαγωγική αυτονομία και την παιδαγωγική ελευθερία ηχούν ως κακόγουστο αστείο στα σχολεία που στραγγαλίζονται από τις πολιτικές οικονομικών περικοπών. Αυτό που επιδιώκουν είναι η οικονομική αυτονομία των σχολείων. Κάθε σχολείο να είναι υπεύθυνο για την εύρεση των απαραίτητων για τη λειτουργία του οικονομικών πόρων. Πρέπει να ξεκαθαριστεί σε κάθε τόνο πως η παιδαγωγική αυτονομία θα αποτελέσει το «παράθυρο» για την εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου μοντέλου περί οικονομικής αυτονομίας των σχολικών μονάδων.

 

Μιλάνε για αναβάθμιση του ρόλου του Συλλόγου Διδασκόντων  :

Καμιά παιδαγωγική αυτονομία των συλλόγων διδασκόντων δεν καταγράφεται. Αντίθετα, οι διευθυντές μάνατζερ των σχολείων μαζί με τη διοικητική γραφειοκρατία των ΠΕΚΕΣ, με βάση την πολιτική του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε, θα επιχειρήσουν να επιβάλλουν τη διάχυση της κουλτούρας αξιολόγησης και πειθαρχικού ελέγχου σε όλο το εύρος των εκπαιδευτικών πρακτικών. Στον προγραμματισμό του έργου επίσης εμπλέκουν τις δημοτικές αρχές, το Σύλλογο γονέων και τη μαθητική κοινότητα. Όλοι αυτοί μαζί θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται με ιδιωτικές επιχειρήσεις για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
  

Μιλάνε για ποιοτική ανατροφοδότηση του εκπαιδευτικού έργου : 

Το σχέδιο τους δε διαφέρει από αυτό της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας που γνωρίσαμε (και εμποδίσαμε αναγκάζοντας με τους αγώνες μας να το αποσύρουν, αλλά τώρα νάτο επανέρχεται με άλλο όνομα). Ποια ποιοτικά κριτήρια όταν υπάρχουν ενδεικτικοί θεματικοί άξονες οι οποίοι τίθενται μέσω σχεδίου προγραμματισμού το οποίο καθορίζεται με ΥΑ και παρουσιάζεται στα σχολεία με οδηγίες συμπλήρωσης και ενημερωτικές συναντήσεις των διευθυντών των σχολείων με τα μέλη του ΠΕΚΕΣ και η έκθεση αποτίμησης αποστέλλεται στο τέλος στα ΠΕΚΕΣ.

 

Μιλάνε για ένα σύλλογο διδασκόντων που θα αποτελείται από σταθερό εκπαιδευτικό προσωπικό που δεν θα περιφέρεται :

Συναφής με τα σχέδια των περικοπών είναι και η πρόβλεψη του πρόσφατου κειμένου του Υπουργείου για δημιουργία ομάδων σχολείων, που θα συνεργάζονται ως προς τον προγραμματισμό και την στοχοθεσία τους και εντός των οποίων θα συντελείται η κινητικότητα μαθητών και εκπαιδευτικών, πράγμα που θα βάλει σε δοκιμασία τόσο τα γεωγραφικά όρια των σχολείων όσο και τις οργανικές μας θέσεις.

Για να μην υπάρχει καμιά αυταπάτη δημιουργείται μια νέα περιφερειακή δομή τα ΠΕΚΕΣ (Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού), με στόχο την επιτήρηση των σχολικών μονάδων και την αξιολόγηση τους.

Η παραπάνω λογική καθιστά υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές για τη σχολική μονάδα, την κατάστασή της και τα «αποτελέσματά» της. Αποτελεί τον πυρήνα των προτάσεων για την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Δωρεάν και Ενιαίας Εκπαίδευσης, με την οικονομική, διοικητική και ντεμέκ παιδαγωγική αυτονομία της σχολικής μονάδας. Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές θα είναι υπεύθυνοι για τα προβλήματα της σχολικής μονάδας θα πρέπει να βρουν και λύσεις γι’ αυτά μέσω του προγραμματισμού και των στόχων που θα θέσουν. Το υπουργείο από την άλλη κρατά για τον εαυτό του το ρόλο του αξιολογητή. Έτσι σταδιακά θα αποκτήσουν οι εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές την κουλτούρα της αξιολόγησης, ενώ σχολικές μονάδες θα κατηγοριοποιηθούν.

 

Κάλεσμα για δράσεις

Απέναντι σε ένα τέτοιο σχέδιο πρέπει να αντιδράσουμε δυναμικά προκειμένου να υπερασπίσουμε το βασικό θεμελιακό άξονα της Δημόσιας και Δωρεάν Εκπαίδευσης. Πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσουμε στην ηγεσία του Υπουργείου ότι δεν θα επιτρέψουμε κατηγορηματικά και με σαφήνεια καμία παρέμβαση άλλων φορέων (πχ. γονέων, περιφερειακή ή τοπική αυτοδιοίκηση κ.λπ.) στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης, στο εκπαιδευτικό έργο και τον εκπαιδευτικό προγραμματισμό-αποτίμηση.

Στο σημείο αυτό να σας ενημερώσω ότι για να μαθαίνετε για τις εξελίξεις στην εκπαίδευση αλλά και τα νέα της κίνησης μας έχουμε δημιουργήσει μία ιστοσελίδα τη διεύθυνση της οποίας θα βρείτε στο ενημερωτικό φυλλάδιο στην είσοδο.

Δεσμευόμαστε ότι εμείς δε θα μείνουμε στα λόγια. Προτεραιότητα μας είναι οι δράσεις

Σαν πρώτη κίνηση, σας καλούμε την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στην κινητοποίηση στην οποία συμμετέχει και η κίνηση μας μαζί  με την Αγωνιστική Πρωτοβουλία Πολιτών Φλώρινας ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ.

Σας ευχαριστούμε