Δημοσιεύθηκε στην Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Φλώρινας,Δελτίο Τύπου

Κάλεσμα για Αντίσταση και Αγώνες


Συνάδελφοι –ισσες,

βιώνουμε ως πολίτες μίας μικρής χώρας ένα μεγάλο χτύπημα στα κατοχυρωμένα δικαιώματα τα οποία κατακτήθηκαν μετά από αγώνες και θυσίες από τις προηγούμενες γενιές. Το χτύπημα αυτό δεν έχει ως προορισμό μόνο τη δική μας χώρα αλλά πρόκειται για ένα πολύ καλά προμελετημένο σχέδιο αυτών που κατέχουν τη δύναμη του χρήματος, με παγκόσμια εμβέλεια.

Στόχος τους δεν είναι μόνο η απόκτηση επιπλέον πλουτισμού κάτι που συνέβαινε στην περίοδο της νεοφιλελεύθερης οικονομίας. Τώρα η επιθυμία τους φαίνεται να είναι η εξαθλίωση του συνόλου των κατοίκων του πλανήτη, η εξόντωση κάθε μορφής αντίστασης και η διάλυση κάθε μορφής κοινωνικού ιστού και δικαιωμάτων με σκοπό τον πλήρη έλεγχο. Αυτό που επιδιώκουν είναι να μην μείνει τίποτα όρθιο όπως το ξέραμε.

Για να το πετύχουν χρησιμοποιούν τις κυβερνήσεις ως ανδρείκελα και τους δημοσιογράφους ως παλιάτσους.

Για όσους θεωρούν όλα τα παραπάνω ως κινδυνολογίες ας παρακολουθήσουν ενδεικτικά μόνο, τα βιντεάκια :

΄΄ Η οικονομική κατάρρευση της Αργεντινής ΄΄ και

΄΄ Η Εξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου ΄΄.

 

Για να πετύχουν το σκοπό τους έχουν καταστρώσει ένα πολύ καλά μελετημένο σχέδιο στο οποίο κυρίαρχο ρόλο έχουν οι αδυναμίες όλων μας : Έλλειψη αλτρουισμού, ατομικισμός, εγωισμός, πάθη, κωλύματα έχουν ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός κοινωνικού αυτοματισμού. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Η μία κοινωνική ομάδα στρέφεται εναντίον όλων των υπολοίπων και όλες οι υπόλοιπες στρέφονται εναντίον της μίας, εξετάζοντας όχι το δίκαιο της κάθε ομάδας αλλά κάνοντας συγκρίσεις σε σχέση με τη δική τους ομάδα, και τρώγοντας το παραμύθι των κυβερνώντων και των εγκάθετων τους δημοσιογράφων, τόσα χρόνια τώρα. Αναλογιστείτε πόσα έχουν ειπωθεί μέχρι τώρα για τον κλάδο των εκπαιδευτικών.

Με αυτό τον τρόπο έχουν ήδη καταφέρει να πείσουν μεγάλη μερίδα των πολιτών ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης και ότι πρέπει να δεχθούμε μία σειρά από θυσίες, οι οποίες μάλιστα δεν είναι μόνο οικονομικής φύσεως αλλά περιλαμβάνει και μία σειρά από υποχωρήσεις σε θεσμικά ζητήματα.

Έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο ο κόσμος να παρακολουθεί με απάθεια μία σειρά από σαρωτικές ΄΄ μεταρρυθμίσεις ΄΄ οι οποίες με γοργά βήματα γκρεμίζουν τη όποια κοινωνική πρόνοια απολαμβάναμε ως τώρα. Ο τρόπος που εφαρμόζονται όλα τα νέα μέτρα δεν διαφέρει από το αποφασίζομεν και διατάσσομεν, μόνο που τώρα ο κίνδυνος κατά αυτούς δεν είναι ο κουμμουνισμός και η αναρχία αλλά η οικονομική κατάρρευση της χώρας – και η πτώχευση – την οποία, οι ίδιοι δημιούργησαν και εκεί μας οδηγούν.

 

Εδώ κρίνεται απαραίτητη μια πολύ σύντομη ανασκόπηση αυτών που έχουν συμβεί. :

 1. Εξωφρενικές μειώσεις μισθών, και δώρων και έπεται συνέχεια …
 2. Δραματικές μειώσεις συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Τα δημόσια ταμεία καταληστευτήκανε κατά το άμεσο παρελθόν.
 3. Αύξηση όλων των φόρων, ειδικά των έμμεσων που είναι εντελώς άδικοι..
 4. Αύξηση τιμών καταναλωτικών αγαθών και φόρων.

Εδώ να αναφέρουμε και το τέχνασμα που χρησιμοποιούν : Αυξάνουν τη τιμή ενός αγαθού και θεσμοθετούν ως αντιστάθμισμα ένα επίδομα το οποίο αργότερα σταδιακά εξαφανίζουν ή επιβάλλουν κάποιο νέο φόρο για τον οποίο μας λένε ότι θα έχει ισχύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και τον οποίο δεν αποσύρουν ποτέ.

(πχ Η τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει στα ύψη και το επίδομα πετρελαίου συνεχώς μειωμένο αφορά όλο και σε πιο λίγους ευνοημένους)

 1. Κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων και κοινωνικών παροχών με επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα.
 2. Διάλυση της παιδείας και της υγείας.

Πληρώνουμε πλέον από τη τσέπη μας την ανεπαρκή δημόσια υγεία και παιδεία.

 1. Ξεπούλημα δημοσίων επιχειρήσεων, δρόμων, αεροδρομίων, λιμανιών και του εθνικού πλούτου της χώρας,

τη στιγμή που οι φοροδιαφεύγοντες κοιμούνται ήσυχοι, οι τράπεζες χρηματοδοτούνται με υπέρογκα χρηματικά ποσά και οι εξοπλισμοί συνεχίζονται με τον ίδιο φρενήρη ρυθμό.

Και αυτά είναι μόνο λίγα ενδεικτικά παραδείγματα του τι έχει συμβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Για την καλή εφαρμογή του σχεδίου τους γνωρίζουν ότι έχουν ακόμη ένα σύμμαχο. Το φόβο του καθενός – για το ενδεχόμενο της πτώχευσης με το οποίο μας παραμυθιάσανε – μη χάσουμε και τα λίγα που θα μας αφήσουν, ο οποίος φόβος υπερφαλαγγίζει την οργή μας.

Στο παραπάνω παιχνίδι έχει δοθεί και ο ανάλογος ρόλος στους αρχισυνδικαλιστές και τους εργατοπατέρες μας. Πολλοί απλοί συνδικαλιστές ίσως να έχουν αναρωτηθεί ήδη για τη πορεία των εξελίξεων ή από την άλλη, να μη έχουν ακόμη καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει.

Η μοναδική σωτηρία αυτή τη στιγμή μπορεί να προέλθει μόνο από κάτω, δηλαδή από εμάς τους ίδιους. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να φωνάξουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να μας εξευτελίζουν άλλο πλέον.

Φτάνει πια.

Να μας επιστρέψουν ότι μας έχουν πάρει και να τιμωρηθούν για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και του ίδιου του ελληνικού λαού.

 Αγωνιζόμαστε για

 • την ακύρωση των μνημονιακών πολιτικών απ’ όποιον και αν ασκούνται.
 • την υπεράσπιση του βιοτικού μας επιπέδου και των εργασιακών δικαιωμάτων  μας.
 • την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και του δημόσιου πλούτου της χώρας μας.
 • τη βελτίωση της Παιδείας και τη δημιουργία ενός σχολείου για όλους.
 • την ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων σε ένα σωστά οργανωμένο σύστημα υγείας.

Να προσπαθήσουμε με όλους ανεξαιρέτους τους/τις συναδέλφους να δυναμώσουμε το κίνημα μας, μαζί με όλους τους εκπαιδευτικούς και όλους τους άλλους εργαζομένους.

 

Αυτό που ευχαριστεί τους ιθύνοντες της κρίσης είναι η απάθεια μας.

Αυτό που φοβούνται περισσότερο είναι η απείθεια μας.

 

Μετατρέψτε την οργή σας σε πολιτική απείθεια.

 

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Φλώρινας

Κίνηση Εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης